- Nowy
Darmowa Dostawa od 399 zł,-
Proces wędzenia to jednej z najstarszych, najskuteczniejszych naturalnych metod konserwacji żywności, który pozwala na jej długotrwałe przechowywanie, nadanie niezwykłego smaku z jednoczesnym zachowaniem wartości odżywczych.
Dzięki wędzarni Borniak UWD-70 wyposażonej w generator dymu możemy w prosty i skuteczny sposób rozpocząć przygodę z wędzeniem i wyrobem domowych specjałów. W profesjonalnych wędzarniach Borniak możemy wędzić sery, ryby mięsa i warzywa nie tylko na potrzeby domowe, ale również do celów gastronomicznych.
Konstrukcję wędzarni Borniak UWD-70V.1.4 podobnie jak wszystkie wędzarnie tej marki cechuje wysoka energooszczędność, nowoczesność oraz dbałość o detale wykonania. Dzięki izolacji ścianek pianką wtryskową komora wędzarni jest szczelna, co zapobiega osadzaniu wilgoci i chroni przed zepsuciem wyrobu. W komorze zamocowano uchwyty, dzięki którym możemy jednocześnie wędzić na 6 półkach.
Uszczelniane drzwi mają wygodne zamykanie magnetyczne. Korpus zewnętrzny wędzarni wykonano z blachy alu-cynk, którą cechuje wysoką odporność na działanie warunków atmosferycznych. Dzięki temu naszą wędzarnię możemy zostawić na zewnątrz bez obaw o powstanie gniazd korozji. Wnętrze komory wyłożone jest atestowaną stalą nierdzewną bezpieczną dla zdrowia i dopuszczoną do kontaktu z żywnością. W tym modelu dodatkowo zastosowano timer, który pozwala na ustawienia czasu pracy grzałki oraz oddzielnie czasu pracy generatora dymu i trybu osuszania.
Pojemność 70 l to idealne rozwiązanie dla osób, które planują wędzić żywność na potrzeby domowe. Taka przestrzeń pozwala na wędzenie do 10 kg mięsa lub ok. 8 kg kiełbasy. Jednym z kluczowych elementów wyróżniających wędzarnie Borniak jest łatwość obsługi oraz wydajność urządzenia. Borniak UWD-70V.1.4 pozwala na wędzenie na zimno i na gorąco.
Aby rozpocząć proces wędzenia, wystarczy jedynie wcisnąć jeden przycisk aktywujący generator. Podczas zautomatyzowanego procesu wędzenia zrębki drewna z zasobnika są dostarczane na grzałkę, gdzie ulegają wolnemu i kontrolowanemu spalaniu wytwarzając aromatyczny dym. Wbudowany termostat sprawia, że w komorze jest utrzymywana stała temperatura zdefiniowana przez użytkownika za pomocą precyzyjnego pokrętła. Proces wędzenia odbywa się bez otwartego ognia, dlatego nasze wyroby nie są narażone na osmolenie.
Wypływające z wędzonek soki i tłuszcz spływają bezpośrednio na misę ściekową. To proste rozwiązanie chroni elementy grzewcze oraz zrębki wędzarnicze przed zanieczyszczeniem. Resztki popiołu oraz nadmiar tłuszczu są gromadzone w stalowej misie w dnie wędzarni, ułatwiając w ten sposób zachowanie urządzenia w nienagannej czystości. Warto również podkreślić, że osad z komina utrzymywany jest z daleka od żywności, w specjalnie zaprojektowanym ociekaczu.
Wędzona żywność jest bezpieczna od zanieczyszczenia osadem z komina, który gromadzony jest bezpośrednio pod nim w specjalnym ociekaczu. Zastosowanie komina z szyberem umożliwia regulację ciągu kominowego oraz ilość wytwarzanego dymu. Aby zmniejszyć prędkość spalania (generować więcej dymu
) wystarczy przymknąć szyber.
Główne cechy wędzarni Borniak UWD-70V.1.4:
W zestawie:
Kolba sp. z o.o.
ul. Wiejska 46
41-253 Czeladź, Poland
[email protected]
Karta katalogowa
Konkretne odniesienia
Na chwilę obecną brak opinii klientów.